معمولا بعد از اینکه کتابی را خواندم یک بار دیگر هم یک مرور میکنم و یادداشت برمیدارم. بعد از آن سعی میکنم از شر کتاب راحت بشوم. مثلا به اعضای خانواده، دوستان و آشنایان میدهم و اگر آنها نشد، انبارشان میکنم. این نکته به همراه قابل توجه بودن هزینه کتاب باعث شد به دنبال کتابخانه یا خرید کتابهای دسته دوم و فروش کتابهای خودم باشم. یعنی کتابهایم یک جور قابلیت تبادل پیدا کنن و الان دو سالی هست که دیگر انبار نمیکنم، کتابها را کتابخانهی محل مدهم.
اولین جایی که حین گشتن پیدا کردم مرکز تبادل کتاب بود. ولی بعد از دو بار امتحان کردم فهمیدم خیلی به درد من نمیخورد. اولین ایرادش این بود که، خیلی از کتابهایی که میخواستم را نداشت، بعضیها را هم که در جستجوی اینترنتی اعلام میشد موجود است، میرفتم و موجود نبود. شاید الان بهتر شده باشد چون یک سالی هست که به آنجا سر نزدهام. ایراد دیگر دسترسی سختش بود. تبادل کتاب در چهار راه ولیعصر قرار دارد که جای شلوغی محسوب میشود و با اینکه چند قدم با مترو فاصله دراد، حمل کتابها و رفت و آمد به آنجا برای من سخت بود.
دنبال کتابخانه میگشتم بعد از دوران مدرسه که از کتابخانه به نسبت خوب آن استفاده میکردم، دیگر به کتابخانه نرفته بودم. شنیده بودم در نزدیکی ما کتابخانه هست، اما همیشه فکر میکردم که کتابخانه خوبی نمیتواند باشد و اکثر کتابهایی که میخواهم را نخواهد داشت. در ضمن، با اینکه نزدیک بود فکر میکردم هر دفعه باید بروم ببینم فلان کتاب را دارد یا نه. فکر نمیکردم سیستم جستجویِ اینترنتیِ خوبی داشته باشد.
در اینترنت جستجو کردم ببینم چیزی هست که کتابخانههای نزدیک را نشان بدهد و اطلاعاتی هم در مورد آن ارائه کند؛ در دو سه تلاش اول به نتیجهای نرسیدم. در تلاشهای بعدی بالاخره آنچه دنبالش بودم را پیدا کردم، سامانه مدیریت کتابخانههای عمومی کشور. از همانجا به اطلس کتابخانههای کشور هم رسیدم که البته به خوبی سامانه مدیریت کار نمیکند. اینجا بود که برایم تکرار شد حتی اگر سرویس خوبی داشته باشی اما در محدوده دیدِ چشمِ اینترنت(گوگل) قرار نگیری انگار اصلا وجود نداری. سامانه مدیریت، آن زمان در نتایج جستجوی اولیه گوگل قرار نداشت.
بوسیله اطلس کتابخانههای کشور میتوانید کتابخانههای اطراف خود را پیدا کنید. جستجوی آن فعلا درست کار نمیکند یعنی نمیتوانید محله خود را جستجو کنید. اما اگر نام شهر خود را جستجو کنید کتابخانههای آن شهر را روی نقشه نشان خواهد داد. سپس میتوانید موقعیت نقشه را تغییر بدهید به محله خودتان و کتابخانههای اطرافتان را ببینید. داخل سامانه مدیریت کتابخانههای عمومی کشور از قسمت جستجو میتوانید موجود بودن کتابی را در کتابخانهای که در اطلس پیدا کردهاید بررسی کنید یا کتابی را در تمامی کتابخانههای شهرتان جستجو کنید. همچنین سامانه علاوه بر نشان دادن وضعیت کتاب که مثلا الان موجود است یا امانت داده شده، اطلاعاتی راجع به خود کتاب هم به شما میدهد مانند نویسنده، ناشر، مترجم، اینکه ویرایش چندم است و …، برای من که خیلی مفید بود و متوجه شدم کتابخانه نزدیکمان بسیاری از کتابهای مورد نظرم را دارد.
از طریق همین سامانه میتوانید ثبت نام کنید و با مراجعه به کتابخانه کارت عضویت خود را دریافت کنید و با آن از تمامی کتابخانههای عمومی میتوانید کتاب به امانت بگیرید. اگر اشتباه نکنم هر نوبت میتوان ۵ کتاب امانت گرفت به مدت دو هفته و اگر اقدام به تمدید کنید دو هفته دیگر اضافه میشود. امکان تمدید امانت کتاب به صورت آنلاین هم وجود دارد.