در پی معنا از تامس نیگل، کتابی ساده و مقدماتی در حوزه فلسفه است. ساده به این معنی که استدلالها و کلمات پیچیدهای ندارد و منظورم از مقدماتی این است که تجربه حدود ۱۵ سال زندگی برای خواندن آن کافی است، لازم نیست دانش یا اطلاعات خاصی داشته باشید. به نظرم برای دوران دبیرستان و حتی شاید کمی قبلتر کتاب خوبی باشد.
کتاب ۹ مسألهیِ پایهایِ فلسفه را در ۹ بخش به طور خلاصه بررسی میکند. پایهای به چه معنا؟ از جهتی به این معنی که قطعا همین الان ما برای هر یک این مسألهها پاسخی در نظر گرفتهایم حتی اگر پاسخمان «نمیدانم» باشد. بدون پاسخ دادن به این سوالها دستمان برای زندگی کردن بسته است، نمیتوانیم پیش برویم. اکثر کارها و قضاوتهایی که میکنیم بر مبنای نگاه و پاسخمان به این سوالات است. پاسخ ما به این مسائل جهانبینی ما را میسازند. وقتی میبینیم مرگ برای ما حتمی است(حداقل فعلا)، نوع نگاه ما به مرگ و پاسخمان به اینکه «مرگ چیست؟»، زندگی ما را میسازد. نظرات مختلف در مورد اختیار و آزادی، اخلاق، درست و نادرست؛ ما و زندگیمان را میسازد.
این نه بخش عبارتند از: معرفت به جهانی ورای ذهن خودمان – معرفت به اذهانی غیر از ذهن خودمان – رابطه بین ذهن و مغز – فعالیتها و ارتباطات زبانی چگونه ممکن میشود؟ – آیا ما موجوداتی مختاریم؟ – مبنای اخلاق – کدام نابرابریها ناعادلانهاند؟ – ماهیت مرگ – معنای زندگی. در این کتاب هر کدام از این سرفصلها بررسی میشوند. کمی مسأله باز و روشنتر میشود. انتظار جواب گرفتن نداشته باشید که ناامید خواهید شد. فکر نمیکنم هیچکدام از این سوالها جواب قطعی داشته باشد.
خیلی در ترجمه وارد نیستم اما به نظرم ترجمه سعید ناجی و مهدی معینزاده خوب بود.